grudzień 04, 2022

Rozdano Złote Warzechy!

Fot. GOK Stryszawa Fot. GOK Stryszawa

Po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią COVID-19 w sobotę, 19 listopada 2022 r., odbyła się jubiluszowa, dwudziesta edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionanych “O Złotą Warzechę”. Jej przewodnim motywem były w tym roku potrawy z kurczaka, a miejscem imprezy – po raz pierwszy sala nowego budynku Gminnego Ośrodka Kultury w Stryszawie.

Zgromadzonych gości przywitał gospodarz gminy Stryszawa – wójt Rafał Lasek oraz… stryszawska kapela góralska. Głos zabrali także: senator RP Andrzej Pająk, starosta Józef Bałos oraz radna sejmiku województwa małopolskiego Danuta Kawa, którzy życzyli powodzenia wszystkim uczestnikom konkursu i złożyli gratulacje z okazji jubileuszu na ręce Renaty Chudzik, dyrektor GOK Stryszawa, który od początku jest głównym organizatorem imprezy.

O zaspokojenie nawet najwybredniejszych gustów amatorów dobrego jedzenia i krzepiących trunków zadbało w tym roku trzynaście grup konkursowych, które przygotowały suto zastawione i pięknie przystrojone stoły, a ich wysiłki oceniały dwie komisje konkursowe. Komisja w składzie: Jolanta Graczek – nauczyciel, specjalista żywienia człowieka z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu (przewodnicząca komisji), Barbara Słonka-Gibas – nauczyciel, specjalista żywienia człowieka z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, Halina Miśkowiec – nauczyciel, specjalista żywienia zbiorowego, oceniała potrawy, klasyfikowane w dwóch kategoriach: dania tradycyjne oraz dania. Z kolei trudne zadanie oceny konkursowych nalewek wzięła na siebie pięcioosobowa komisja w składzie: Andrzej Peć – etnograf, regionalista, dyrektor Muzeum Miejskiego Suchej Beskidzkiej (przewodniczący komisji), Krzysztof Kołacz – Sekretarz Powiatu Suskiego, przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Suchej Beskidzkiej, Marcin Leśniakiewicz – przewodnik turystyczny, historyk, regionalista, przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Suchej Beskidzkiej, Dariusz Gorycki – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej, Marian Łaciak – radny gminy Stryszawa.

A oto wyniki konkursu:

W kategorii – potrawy typowo regionalne:
I miejsce – Stowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce”, za swojskiego kurczaka w sosie śmietanowo-cebulowym,
II miejsce – Stowarzyszenie KGW “Siedlisko – Stryszawa Górna”, za rosół z ziemniakami,
III miejsce – Stowarzyszenie “Nasza Wieś Śleszowice”, za rosół z makaronem domowym.

W kategorii – potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce – KGW “Swojska Gromada” Juszczyn, za pasztet z kurczaka z kolorowym pieprzem w galaretce na soku z malin,
II miejsce – KGW Kurów, za kurczaka zapiekanego z jarzynami,
III miejsce – KGW „Lubniczanki” z Lachowic, za kurczaka faszerowanego kaszą gryczaną i śliwkami.

Wyróżnienie za estetykę podania potraw oraz wyróżniającą się dekorację stołu przyznano ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej, natomiast Ryszard Czaicki, prezes Małopolskiej Izby Rolniczej, ufundował i wręczył nagrody specjalne KGW Stryszawa Dolna za placki z kurczaka z sosem borowikowym oraz KGW Jachówka za rosół z liliputa z makaronem.

W kategorii – nalewki:
I miejsce – KGW “Targoszowianki”, za nalewkę z płatków róż,
II miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica”, za nalewkę z kwiatów czeremchy,
III miejsce – Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski”, za migdałówkę z polskich migdałów,
Ponadto nagrody specjalne Muzeum Miejskiego Suchej Beskidzkiej otrzymały: KGW Stryszawa Dolna za winogronówkę oraz KGW Jachówka za nalewkę z “Bożego Drzewka”.

Wyróżnienie za udział w konkursie przyznano także KGW Bieńkówka.

Wszystkie grupy otrzymały nagrody pieniężne, pamiątkowe dyplomy i drewniane łyżki, a laureaci – tradycyjnie „złote warzechy”. Nagrody wręczali: wójt Rafał Lasek, przewodniczący rady powiatu Jan Banaś, radna sejmiku województwa małopolskiego Danuta Kawa, prezes MIR Ryszard Czaicki oraz dyrektor GOK Stryszawa Renata Chudzik.

Głównym organizatorem konkursu był GOK w Stryszawie, a współorganizatorami: Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej i Urząd Gminy Stryszawa.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)